niedziela, 24 sierpnia 2014

Udka kurczaka w marynacie miodowej zapieczone z warzywami




Przede mną bardzo duże wyzwanie. Kilka miesięcy w delegacji, w hotelowym pokoju, na szczęście z aneksem. Teoretycznie mogłabym jadać na mieście, ale za bardzo kocham gotować, żeby zrezygnować z tego na tak długo. Zabrałam ze sobą najbardziej niezbędne przybory i działam... bez piekarnika, na dwóch niewielkich palnikach. Dziś u mnie na obiad udka z kurczaka, zamarynowane w miodzie, w połączeniu z warzywami. Idealnie byłoby całość zapiec w piekarniku, ja musiałam poradzić sobie mając pod ręką tylko patelnię. 

Składniki: 

kilka udek z kurczaka 
pomidory
1 duża cebula lub 2 małe
1 cukinia
kilka ząbków czosnku
4 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz
rozmaryn

Miód mieszam z musztardą i przyprawami. Udka kurczaka nacinam nożem, wszystkie mieszam z marynatą. Odstawiam do lodówki na kilka godzin. Warzywa kroję na kawałki o dowolnym kształcie. Do brytfanny wlewam kilka łyżek oliwy i układam naprzemiennie wszystkie składniki. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut ( widelcem sprawdzam miękkość mięsa i warzyw). 

Dziś jednak, na patelni usmażyłam najpierw udka z kurczaka razem z marynatą miodową z dodatkiem czosnku (nie obieram ząbków, jedynie rozgniatam je trzonkiem noża) i pokrojonej cebuli. Oddzielnie smażę resztę warzyw. Też jest bardzo smacznie, jednak z piekarnika zdrowiej i bardziej fit. 


1 komentarz:

  1. Może i bez piekarnika, ale wyszło bardzo apetycznie i fotogenicznie. Taki obiadek to rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń