Kocham takie połączenia smaków. Wersja wytrawna z dodatkiem słodkich owoców. Proponuję dziś lekką sałatkę z makaronem pełnoziarnistym, brokułem, serem pleśniowym i winogronami. Całość idealnie uzupełnia domowy sos czosnkowy. Mięsożercy mogą jak najbardziej dodać grillowaną pierś z kurczaka .
Składniki:
duży brokuł
makaron pełnoziarnisty
ok. 300g ciemnych winogron
ser pleśniowy (np. Lazur)
jogurt naturalny grecki
2 łyżki majonezu
duży ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
Brokuł płuczę pod wodą, dzielę na różyczki i gotuję. I teraz uwaga: generalnie w każdym przepisie natkniecie się na teorię, że brokuł wrzuca się na gorącą wodę. Ja, jako mistrzyni przekory, robię zupełnie odwrotnie. Wrzucam do zimnej, osolonej wody, dodaję łyżkę cukru. Od momentu zagotowania, trzymam na palniku kilka minut. Tym sposobem nigdy nie zdarzyło mi się brokuła rozgotować. Zawsze jest odpowiednio zielony, smaczny i al dente. Wrzucając na gorącą wodę, bardzo łatwo przeoczyć odpowiedni moment. Różyczki tracą kształt i kolor. Sami spróbujcie:-)
W oddzielnym garnku gotuję makaron wg przepisu. Po ugotowaniu przelewam na durszlaku zimną wodą, aby go zahartować. Ser kroję w kawałki, winogrona na połówki. Nie lubię pestek, więc je usuwam. Wszystkie składniki układam na talerzu.
Sos czosnkowy:
Do jogurtu dodaję majonez, wciskam czosnek i doprawiam solą, cukrem (ok. pół łyżeczki) i ziołami. Sos musi trochę odstać, aby składniki się "przegryzły". Gotowym sosem czosnkowym polewam składniki ułożone na talerzu.
Smacznego:-))
ja także lubię takie słodko-słone połączenia. z pewnością skuszę się na taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com