wtorek, 5 sierpnia 2014

SOS BESZAMELOWY - PRZEPIS PODSTAWOWY



Pomyślałam, że stworzę osobną kategorię z przepisami bazowymi. Na pierwszy ogień idzie sos beszamelowy. Bardzo łatwy w wykonaniu. Sos sam w sobie nie jest niczym smacznym, ale jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek.

Jak ja to robię:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki (takie z czubem)
2 szkl. mleka 
sól, gałka muszkatołowa

W rondelku, na małym ogniu topię masło, dodaję mąkę i energicznie mieszam, aby nie utworzyły się grudki. Ciągle mieszając wlewam mleko, zwiększam trochę płomień i ciągle mieszam do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję. Dopiero wtedy zdejmuję z ognia i doprawiam solą i gałką. 

Gotowe! Prawda, że to proste??


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz