czwartek, 4 czerwca 2015

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI - BEZ MIKSERA


Przepisów na ciasto jogurtowe w internetach bez liku. I nic dziwnego, jest bardzo smaczne, można dodawać co tylko dusza zapragnie i właściwie zawsze się udaje. Ja zapodaję dziś przepis na szybką wersję bez użycia miksera, bo być może są tacy, którym tak jak mi, sprzęt kopnął w kalendarz. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką.
Składniki:
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
2 łyżeczki pr. do pieczenia
1 łyżeczka sody
owoce ( u mnie truskawki)
1/2 szkl. oleju
duży jogurt naturalny (400g)
3 jajka

Wykonanie:
1. Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję proszek, sodę i cukier. Mieszam.
2. Wbijam jajka, dodaję olej i jogurt. Mieszam wszystko na gładką masę. 
3. Blachę smaruję masłem, posypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, a na nie wykładam owoce. 
4. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 60 min. Patyczkiem kontroluję sytuację. 




Smacznego!



3 komentarze:

  1. Lubię ciasta jogurtowe - są takie mięciutkie i cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło przepyszne, posypałam je dodatkowo kruszonką. Polecam!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł, cieszę się, że smakowało:-)

      Usuń