piątek, 15 sierpnia 2014

Granita arbuzowa




Granita to tradycyjny włoski deser, bardzo prosty w przygotowaniu. Przygotowuje się go z wody, cukru i dodatków, zazwyczaj owocowych. Sekretem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji, na wpół zamarzniętej substancji z zachowaniem kryształków lodu. I wierzcie, że bardzo łatwo ten efekt uzyskać. Nie potrzebujecie maszyny do lodów, wystarczy tylko odpowiednio często mieszać. 


Jak ja to robię:

1,5 kg arbuza

sok z połówki cytryny (można więcej)
2 łyżeczki cukru pudru
opcjonalnie alkohol (wódka arbuzowa lub cytrynowa)

Z arbuza usuwam pestki, dzielę na kawałki i wrzucam do naczynia. Dodaję resztę składników i mieszam blenderem. Arbuz sam w sobie ma bardzo dużo wody, więc nie dodaję jej już w ogóle. Wlewam całość do naczynia i wstawiam do zamrażarki. Cały proces trwa ok. 3 godzin, ale trzeba do granity zaglądać mniej więcej co pół godz., a nawet częściej i przemieszać. 

Pyszne, czego chcieć więcej... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz