Nie mogłam się zdecydować, z cukinii czy ziemniaczane. Wyszło dwa w jednym i wyszło wyśmienicie. Zdrowe, lekkie, trochę zbyt mocno nasiąkają tłuszczem, ale wystarczy wyłożyć je na papier. Ozdobione kleksem śmietany mogą być podane jako samodzielne danie, a mogą też być dodatkiem do jakiegoś kawałka mięsa.
Składniki:
2 nieduże cukinie
4 średnie ziemniaki
2 jajka
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
mała cebula
sól, pieprz
Wykonanie:
1.Umytą cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki również. Solę i odstawiam na 15 min. Po tym czasie odciskam w dłoniach sok, który się wytworzył.
2. Wbijam jaja, dodaję mąki i doprawiam solą i pieprzem. Lepiej mniej niż więcej, można doprawić później na talerzu, a przesolone ciężko będzie uratować.
3. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę startą na tarce o małych oczkach.
4. Smażę placki z obu stron na rumiano. Proponuję niewielki płomień i niewielkie placki, co by uniknąć przypalenia i surowości w środku.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz