Składniki:
ok. 300g dobrej jakości kiełbasy wiejskiej
4 duże ząbki czosnku
5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki mąki
cytryna
majeranek
sól, pieprz,
kostka twardego twarogu
jajka
Jak ja to robię:
Kiełbasę kroję w talarki, wrzucam do garnka i zalewam ok 3l zimnej wody. Gotuję 30 min. w międzyczasie wrzucając przyprawy: przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, sok z połówki dużej cytryny, majeranek roztarty w dłoniach. W przypadku żurku używam również uniwersalnej przyprawy; nie ma tu warzyw, więc zupa nie ma z czego naciągnąć smaku. Właściwie można już żurek zagęszczać. Śmietanę mieszam z mąką tak, aby nie było żadnych grudek. Nie lubimy grudek:-). Dodaję do tego stopniowo kilka łyżek gorącego wywaru i mieszam. Dzięki temu śmietana się nie zwarzy. Gotową mieszankę wlewam do garnka z żurkiem jednocześnie cały czas mieszając. Gotuję jeszcze kilka minut i gotowe. Do miseczki oczywiście wrzucam jajko ugotowane na twardo i koniecznie kawałki twarogu.
Smacznego:-)
apetyczne :-) ja też muszę zrobić
OdpowiedzUsuń