sobota, 16 sierpnia 2014

Amerykańskie ciasto czekoladowe - zawsze się udaje




Przepis dostałam od mojego współlokatora, on z kolei wygrzebał go gdzieś w czeluściach internetów. Tzw. ciasto amerykańskie, mocno czekoladowe z kawałkami jabłek i orzechów w środku. Robi się je niesamowicie szybko i łatwo. Jeśli nie pomylicie proporcji i kolejności składników, zawsze Wam się uda:-)

Składniki: 

2 duże jabłka
150g orzechów włoskich
15g cynamonu
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
2 jajka
pół szkl. mleka
pół szkl. oleju

przy czym 1 szkl. = 220 ml


Wykonanie:

Jabłka obieram, kroję w kawałki i wrzucam do głębokiego naczynia. Wykładam na nie resztę składników w dokładnie takiej kolejności jak wyżej. Odstawiam na pół godziny. W międzyczasie zwykłą tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Po upływie 30 min. wszystkie składniki mieszam delikatnie łyżką, aby się ze sobą połączyły. Wykładam ciasto do tortownicy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 40 min.

Słuchajcie, tylko tyle:-)
Ciasto jest gotowe:-)




\

1 komentarz:

  1. Mniam, wygląda naprawdę kusząco, takie wilgotne i mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń