sobota, 28 czerwca 2014

Zapiekanka z kaszą i kurczakiem


























Jeśli zapytam kto lubi kaszę jęczmienną pewnie nie spotkam się z żadnym odzewem. Znienawidzona w dzieciństwie jako podstawa jeszcze bardziej znienawidzonego krupniku. Kochani, kasza jęczmienna jest pyszna i nawet krupnik może taki być. Jak we wszystkim, kwestia przyprawienia i sposobu przyrządzenia.

Dziś mam dla Was super zapiekankę właśnie na bazie kaszy jęczmiennej.

Jak ja to robię:

2 torebki kaszy jęczmiennej
warzywa na patelnię (ja wzięłam 2 opakowania, bo tych warzyw tyle, co kot napłakał)
pierś z kurczaka
kostka twarogu
mozzarella (kupuję zawsze startą, gotową do posypywania)
curry, zioła prowansalskie i inne ulubione przyprawy

Ugotowaną w osolonej wodzie kaszę, przestudzoną, mieszam z curry (ja sypię tak zdrowo, bo akurat bardzo lubię tą przyprawę). Wykładam na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, tudzież innej brytfanny. Warzywa smażę na patelni przyprawiając je ziołami. Miękkie wykładam na kaszę. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i obsmażam znowu z przyprawą curry. Wykładam na warzywa. Kolejną warstwą jest rozdrobniony twaróg. Tak przygotowaną zapiekankę wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok 20 min. Po tym czasie posypuję wierzch mozzarellą i wkładam całość z powrotem na dosłownie kilka minut, aby ser mi się pięknie roztopił. Gotowe:-))

Zapiekanka jest naprawdę pyszna, zdrowa i sycąca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz