piątek, 22 sierpnia 2014

Sos holenderski do szparagów lub jajek w koszulkach



Cóż, jest to mocno kaloryczny dodatek, ponieważ przygotowany jest na bazie masła i żółtek. Niemniej jajka po benedyktyńsku bez niego istnieć nie mogą.Często podaje się go również do gotowanych szparagów, stanowi też bazę do innych sosów. Sam w sobie nie jest smaczny, ale już w połączeniu z wylewającym się żółtkiem jajka w koszulce jest niebem w gębie. 

Składniki:
pół kostki dobrej jakości masła
4 żółtka
sok z połówki cytryny
sół, biały pieprz

 Masło rozpuszczam w rondelku uważając, aby się nie przypaliło. W innym naczyniu mikserem ubijam żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gorące  masło wlewam stopniowo do ubitych żółtek ciągle mieszając mikserem. Sos powinien nabrać konsystencji majonezu. 

Gotowe:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz