środa, 20 sierpnia 2014

Domowy sos czosnkowy



Jako dodatek do pizzy lub zapiekanki sos czosnkowy jest niezastąpiony - zwłaszcza ten domowy. Różne są wersje jego przygotowania, ale wszystkie tak naprawdę do siebie podobne. Ostatnio natknęłam się na przepis, gdzie dodaje się odrobinę cukru. Faktycznie - fajny efekt. Nigdy nie udało mi się kupić dobrego sosu czosnkowego w sklepie. Nawet te z wyższej półki mają mdły i nijaki smak. Dlatego zachęcam gorąco do samodzielnego wykonania - to bardzo prosta sprawa:-)


Składniki:

jogurt naturalny grecki (szklanka)
2 łyżki majonezu
duży ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie


Do jogurtu dodaję majonez, wciskam czosnek i doprawiam solą, cukrem (ok. pół łyżeczki) i ziołami. Sos powinien  trochę odstać (min. godzina, ale jeśli nigdzie Wam się nie spieszy dajcie mu trochę czasu dla siebie), aby składniki się "przegryzły".  A "przegryzanie" to taki bardzo tajemniczy proces chemiczny zachodzący w kuchni;-). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz