poniedziałek, 20 kwietnia 2015

SYROP MIĘTOWY DO KAWY, HERBATY, DRINKÓW...




Taki syrop można wykorzystać na przeróżne sposoby. Tak jak w tytule można dodawać do napojów, polać nim ciasto, lody lub pancakes. Jest gęsty i bardzo słodki, dlatego niewiele go potrzeba. W moim rodzinnym domu mięta rosła sobie sama w ogródku, i to w dużych ilościach. Matko, jak ona pachniała. Czy wspominałam już, że chcę na wieś???

Składniki:

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka listków mięty (zdecydowanie można, a nawet trzeba wziąć więcej; szklanka to minimum)

Wykonanie:
1. Wodę gotuję razem z cukrem.
2. Kiedy cukier się rozpuści dorzucam posiekane listki mięty. 
3. Całość gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę. 
4. Po tym czasie odstawiam całość w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. 
5. Następnie przelewam syrop przez gęste sitko. Syrop jest gotowy:-) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz