Jest ostro, pikantnie, piekielnie:-) Pieprz kajeński robi robotę. Nie byłabym sobą, gdybym nie połączyła mięsa z owocami, tutaj akurat z winogronami. Całość pływa w delikatnym, mlecznym sosie, a podana w towarzystwie kaszki kuskus jest znakomitą propozycją na obiad.
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
3 łyżki mąki
1 łyżka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 czubate łyżki masła
1 cebula
400 ml ogrzanego mleka
100 g jasnych winogron
Wykonanie:
1. Umyty filet kroję w kostkę i obtaczam w mące wymieszanej z przyprawami. Wrzucam do miseczki, przykrywam i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
2. Po tym czasie w głębokiej patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i kurczaka. Smażę na małym ogniu ok. 10 min.
3. Dosypuję resztę mąki z przyprawami, mieszam. Stopniowo dolewam mleko i cały czas mieszam do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotuję jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Sos podaję z kaszką kuskus doprawioną curry, ale śmiało można podać również z ryżem.
Smacznego
Jak widzę "w ostrym sosie" to już wiem, że obiad dla mnie :)
OdpowiedzUsuńGotuj i daj znać jak smakowało:-)
Usuń