czwartek, 30 kwietnia 2015

KURCZAK W OSTRYM SOSIE




Jest ostro, pikantnie, piekielnie:-) Pieprz kajeński robi robotę. Nie byłabym sobą, gdybym nie połączyła mięsa z owocami, tutaj akurat z winogronami. Całość pływa w delikatnym, mlecznym sosie, a podana w towarzystwie kaszki kuskus jest znakomitą propozycją na obiad. 



Składniki:
podwójny filet z kurczaka
3 łyżki mąki
1 łyżka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 czubate łyżki masła
1 cebula
400 ml ogrzanego mleka
100 g jasnych winogron


Wykonanie:
1. Umyty filet kroję w kostkę i obtaczam w mące wymieszanej z przyprawami. Wrzucam do miseczki, przykrywam i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.

2. Po tym czasie w głębokiej patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i kurczaka. Smażę na małym ogniu ok. 10 min. 
3. Dosypuję resztę mąki z przyprawami, mieszam. Stopniowo dolewam mleko i cały czas mieszam do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotuję jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. 

Sos podaję z kaszką kuskus doprawioną curry, ale śmiało można podać również z ryżem. 





Smacznego

2 komentarze:

  1. Jak widzę "w ostrym sosie" to już wiem, że obiad dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń