sobota, 18 kwietnia 2015

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I SOSEM Z KUKUŁEK




Mój wujek robi przepyszny likier z kukułek. Pomyślałam, skoro likier, to dlaczego nie sos? Do ciast, do naleśników, owoców, a może nawet do mięsa? W głowie mojej siedzi już wizja piersi z kaczki podanej w towarzystwie cukierkowego  sosu. Chyba tylko będę musiała go przełamać czymś pikantnym, może chilli... Wykonam i dam znać:-) Póki co taki oto zacny pomysł, w sam raz na ploteczki z psiapsiółą przy kawie. Naleśniki chyba każdy zrobić potrafi, więc tę kwestię pomijam. 

Składniki:
kilka naleśników
150 g kukułek
łyżka dobrego masła
4 jabłka
2 łyżki cukru

Wykonanie:
1. Kukułki rozpuszczam w kąpieli wodnej, a robi się to tak: umieszczam je w metalowej miseczce, zalewam wodą (nie więcej niż do poziomu kukułek). Następnie w dużym garnku gotuję wodę. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia, wystarczy, aby była gorąca. Wyłączam palnik i do gorącej wody wstawiam miseczkę z cukierkami. Rozpuszczą się samoczynnie, ale trzeba od czasu do czasu zamieszać.
2. Przelewam roztopione kukułki do rondla, wstawiam na bardzo mały płomień, dodaję
łyżkę masła i gotuję dosłownie 2-3 minuty.
3. Na suchą patelnię wsypuję 2 łyżki cukru i układam na nim jabłka oczyszczone i pokrojone w ósemki. Karmel wytworzy się z połączenia cukru i soku owocowego. Smażę je po kilka minut z każdej strony. 
4. Jabłka układam teraz na naleśnikach, zawijam, polewam sosem. Można udekorować miętą i bitą śmietaną. Podawać na ciepło lub na zimno:-)



Zamiast jabłek można też wykorzystać gruszki.
Smacznego drodzy moi:-)

1 komentarz: