środa, 25 marca 2015

DOMOWA CHAŁWA Z PISTACJAMI


Zastanawialiście się kiedykolwiek z czego robi się chałwę? A no z sezamu, tak po prostu. Można sobie zrobić ten smakołyk samemu w domu, szybko i bez żadnych polepszaczy, nawet bez cukru. 


Składniki:
2 szkl. nasion sezamu
3 łyżki miodu
duża garść pistacji

Wykonanie:
1. Sezam prażę na suchej patelni przez. ok. 10 min. Uważajcie, aby nie przypalić, ziarna powinny się tylko delikatnie zrumienić.
2. Przesypuję do dość głębokiego naczynia i czekam aż wystygnie. Teraz za pomocą blendera rozdrabniam ziarna aż do momentu uzyskania gładkiej masy, miód dodaję dopiero na sam koniec. UWAGA! W trosce o zdrowie i życie Waszego blendera róbcie przerwy w miksowaniu. Jeśli ostrza będą się zapychać dodajcie ok. 3-4 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego. 
3. Orzeszki pistacji obieram z łupin, potem sparzam wrzątkiem na sitku. Po tym zabiegu łatwo usunę skórki, one po prostu same odchodzą po przesunięciu palcem. Spróbujcie zrobić to dokładniej niż ja (patrz. zdj.), chyba że lubicie goryczkę.
4. Orzeszki wrzucam do masy i mieszam. Całość przekładam teraz do głębokiego talerza i wstawiam do lodówki na ok. 12 godzin. 





3 komentarze: