To jest jedno z tych dań, które lepiej smakuje niż wygląda:-) Ale na szybki, niezobowiązujący obiad jest w sam raz. U mnie w wersji bezmięsnej, ale oczywiście można też dodać ulubione mięso mielone.
Jak ja to robię:
makaron (dowolny kształt)
2 puszki pomidorów bez skórki
2 serki topione, w moim przypadku ementaler
2 ząbki czosnku
1 cebula
zioła prowansalskie
sól, pieprz
ulubione przyprawy
Makaron gotuję wg przepisu. Na głębokiej patelni podsmażam najpierw cebulę tak, aby się zeszkliła. Wrzucam pomidory i duszę je pod przykryciem na dość małym ogniu. Od czasu do czasu pomagam pomidorom zmienić stan skupienia na ciekły rozgniatając je widelcem. Dodaję nieobrany, rozgnieciony tylko czosnek i przyprawy. Następnie serki (najzwyklejsze kostki w złotym sreberku, z Hochlandem mi się nie udało) wrzucam do całości i również rozdrabniam widelcem. Nie przykrywam już patelni, mieszam od czasu do czasu do momentu aż serki się całkowicie roztopią i z sosu odparuje woda.
Sosik jest gotowy, można polewać makaron:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz