poniedziałek, 16 lutego 2015

ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PAPRYKĄ






Soczewica jest bardzo cennym źródłem kwasu foliowego oraz białka. Niektórzy twierdzą, że może być świetną alternatywą dla mięsa. Myślę, że powinna często gościć na naszych stołach nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale również z powodu walorów smakowych. Jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek; często wykorzystuje się ją również jako główny składnik farszu np. pierogów albo krokietów. Spotkałam się z opinią, że pierogi nadziane soczewicą smakują jak z mięsem i ja powiem, że coś w tym jest:-)
Sama zawsze wybieram zieloną, dlatego że nie rozpada się po ugotowaniu. Nie lubię papek, więc to mi akurat odpowiada. A zupę robi się tak:

Składniki:
kilka plasterków ulubionej wędliny 
włoszczyzna 
1 szkl. soczewicy
2 czerwone papryki
3 ziemniaki
puszka pomidorów
mała cebula
sól, pieprz
papryka ostra (proszek)
3 listki laurowe
natka pietruszki

Wykonanie:
Soczewicę zalewam zimną wodą i odstawiam na ok. 30 min. 
Wędlinę kroję w kostkę, smażę na oliwie aż się zrumieni. Dodaję paprykę pokrojoną również w kostkę i przesmażam razem z wędliną aż zmięknie. Przekładam do garnka, zalewam ok 3l wody (lub więcej). Ustawiam na średnim ogniu, wrzucam rozmoczoną soczewicę, dorzucam ziemniaki i włoszczyznę pokrojoną w dowolne kształty. Połówkę cebuli nabijam na widelec i na osobnym palniku podpiekam tak, jak do rosołu, następnie wrzucam do zupy. Dodaję pomidory, listki laurowe, paprykę w proszku, pieprz. Solę na samym końcu, aby nie przeszkodzić soczewicy zmięknąć. Całość musi się pogotować ok 45 min. Oczywiście łychę dzierżę w dłoni i co jakiś czas sprawdzam czy smak jest już odpowiedni i czy warzywa są wystarczająco miękkie. Przed podaniem posypuję natką pietruszki albo suszonym lubczykiem, który dostałam od mamy:-)

Smacznego:-)



2 komentarze:

  1. Wygląda zjawiskowo. Ciekawe jak smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza na drugi dzień, kiedy składniki się "przegryzą". Do tego polecam bagietkę z masłem ziołowym/czosnkowym. Pyyychaaa:-)

    OdpowiedzUsuń