poniedziałek, 19 stycznia 2015

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, BROKUŁEM, WINOGRONAMI...






Kolejny raz połączenie "słodko - słony". Trochę monotematyczna się robię, obiecuję mocną poprawę... Ale dziś jeszcze sałatka, smaczna, kolorowa, pożywna i łatwa w obsłudze:-)

Składniki:
podwójny filet z kurczaka
ok. 200g różowych winogron
ok. 150g orzechów włoskich
duży brokuł
jogurt naturalny
musztarda
ząbek czosnku

Wykonanie:
brokuł dzielę na różyczki i wrzucam do zimnej, osolonej wody. Gotuję do miękkości uważając, aby go nie przegotować.Filet kroję na niewielkie kawałki, obtaczam w  curry i smażę na patelni do miękkości. Winogrona przekrawam na pół, usuwam pestki. Natomiast orzechy sparzam we wrzątku, aby nie były zbyt twarde. Opcjonalnie dodaję torebkę ugotowanego ryżu.
Sos: jogurt naturalny mieszam z odrobiną musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Zamiast musztardy można dodać majonez.

Smacznego:-)


2 komentarze: